T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İşletmelerde Meslek Eğitimi

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ

Anadolu Meslek Programında okuyan öğrencilerimiz; 12 inci sınıfta genel bilgi ve teorik derslerini haftanın iki günü okulda, uygulamalı meslek derslerini ise haftanın üç günü alanları ile ilgili işletmelerde uygulamalı olarak görmektedirler.

Anadolu Meslek Programında okuyan 12 inci sınıf öğrencilerimizin, okulda olmayan araç, gereç, makine ve teçhizatı görmelerini, iş hayatına uyumlarını, iş dünyasıyla okul çağında tanışmalarını, mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, mesleğinde uzmanlaşmış personel imkânlarından yararlanmalarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini sağlamak amacıyla Çaycuma ilçesi ve ulaşımı kolay olan yakın belde ve ilçelerde bulunan fabrika, işyeri ve işletmelere, işletmelerde meslek eğitimi kapsamında gönderilmektedir.

İşletmelere eğitim amacıyla giden öğrenciler, işletmeyle sözleşme imzalamakta, 5510 sayılı «Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu» gereğince işletmelerde meslek eğitimi süresince iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalamakta ve primleri ödenmekte ve muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumunca karşılanmaktadır.

İşletmelere eğitim amacıyla giden öğrenciler, işletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30' undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar.

İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere; öğretim programlarına uygun olarak yapacakları temrin, iş, proje, deney ve hizmetlerle ilgili resimleri, projeleri ve değerlendirme çizelgelerini kapsayan mesleki eğitimle ilgili bir iş dosyası tutturulur.

Dosyadaki her resim, proje veya çalışmaya ait değerlendirme çizelgesi ve varsa diğer doküman, usta öğretici veya eğitici personelle koordinatör öğretmen ve öğrenci tarafından imzalanır ve iş dosyası, öğrencinin ikinci dönem mesleki eğitim puanlarıyla birlikte okul müdürlüğüne gönderilir.

İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında beceri sınavına alınırlar. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır.

Beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili alanın alan/bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenlerinin ve o meslek alanındaki/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.

Beceri sınav puanı, iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamıdır. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun yüzde 80' i sınav, yüzde 20' si de iş dosyasına takdir edilir. Beceri sınavı sonucunda başarısız öğrenciler mezun olmaya hak kazanamazlar

.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.04.2015 - Güncelleme: 22.12.2023 15:36 - Görüntülenme: 2129
  Beğen | 0  kişi beğendi