Okulumuz 1976/1977 eğitim öğretim yılında Tesviye Bölümü olarak 120 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlamıştır. 1979/1980 yılında Elektrik Bölümü ilave edilmiştir. Elektrik Bölümü okulumuza olan ilgiyi arttırmış bunun üzerine bölge ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan Metal İşleri ve Mobilya ve Dekorasyon Bölümleri 1983/1984 eğitim öğretim yılında açılmıştır.
Okulumuzun sürekli başarı grafiği, velilerimizin Mesleki Eğitim konusunda bilinçlenmesi, devlet olarak Mesleki ve Teknik Eğitime önemin arttırılması mevcut kapasitemizin yeterli olmamasına yol açmıştır. Bu sebeple okul ve Milli Eğitim Müdürlükleri düzeyinde yapılan girişimler sonucunda ek atelye ve derslik kazandırma yolununa gidilmiş olup 1996/1997 eğitim öğretim yılında ek atelye ve derslikler faaliyete geçirilmiştir.
Gelişen fiziki kapasite ile birlikte okulumuza Teknik Lise Bilgisayar ile Endüstri Meslek Lisesi Konfeksiyon Bölümleri kazandırma girişimlerimiz olumlu değerlendirilmiş olup 1997/1998 eğitim öğretim yılında eğitim öğretime açılmıştır.
Gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek ve elektroniğin önemi doğrultusunda okulumuza Elektronik Bölümü açılmasına ihtiyaç duyulmuş ve yapılan girişimlerimiz sonucunda Elektronik Bölümümüz 2002/2003 eğitim öğretim yılında eğitim öğretim hayatına başlamıştır.
2006/2007 eğitim öğretim yılında Modüler sistemin uygulanmasıyla beraber okulumuz bölümleri alanlara dönüştürülerek yeni bir yapılanmaya gidilmiştir.
01 Mayıs 2014 tarihli Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 2014/8 sayılı Genelgesi hükümlerine göre Meslek Liseleri tek çatı altında birleştirilmiş, okulumuzun adı "Çaycuma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olarak değişmiştir. Buna göre Teknik Lise Program türü kapatılmış, Anadolu Meslek Lisesi Programı ve Anadolu Teknik Lisesi Programları açılmıştır.
2017/2018 Eğitim Öğretim yılında okulumuzdaki Anadolu Teknik Programı kapatılmış olup 2018-2019 Eğitim Öğretim yılından itibaren bu program türüne öğrenci alınmamıştır.
2021/2022 Eğitim Öğretim yılında okulumuz proje okuluna dönüştürülmüş ve okulumuzun adı "Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olarak değişmiştir. 2022/2023 Eğitim Öğretim yılında okulumuz Hayırseverlerimiz Nuran ve Celal GÜLŞEN' tarafından yaptırılan yeni okul ve atölye binasına taşınmış olup eğitim öğretim faaliyetlerimiz yeni okul ve atölye binasında devam etmektedir. Bu kapsamda okulumuzda Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı olmak üzere 2 yeni alan açılmıştır.
2022/2023 Eğitim Öğretim yılından itibaren okulumuzda eğitimi verilen alanlarımız ve devamında açılan dallarımız aşağıdaki listede görüldüğü gibidir.
ANADOLU TEKNİK PROGRAMI
1 - Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı - Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
2- Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri -
ANADOLU MESLEK PROGRAMI
1 - Bilişim Teknolojileri Alanı - Yazılım Geliştirme Dalı
2 - Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı - Endüstriyel Bakım Onarım Dalı - Elektrik Tesisatları ve Pano Monitörlüğü Dalı
3 - Makine Teknolojisi Alanı - Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı
4 - Metal Teknolojisi Alanı - Kaynakçılık Dalı
5 - Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı - Mobilya İmalatı Dalı
6 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı -
7 - Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı -