T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Staj veya Yaz Uygulaması

STAJ VEYA YAZ UYGULAMASI

Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler; mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve okulda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla staj veya yaz uygulamaları yaparlar.

Staj veya yaz uygulaması öğrencinin öğrenim sürecindeki kazanımlarını ve mesleki yeterliliklerini iş hayatında uygulama imkânı sağlamaktadır.

Staj işletme ve işyerlerinde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli görülen öğrencilerle yeterli özellik ve sayıda işyeri ve işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir.

Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, yarıyıl ve yaz tatilleri süresince yaptırılır. 

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür. Staj, 10 uncu sınıfın sonundan itibaren yapılabilir. 40 iş günlük stajın 20 iş günü 10 uncu sınıf sonunda, geri kalan 20 iş günü 11 inci sınıfın sonunda veya 12 inci sınıf sonunda yaptırılır.

 Okul dışında staj veya yaz uygulaması yapan öğrencilerin çalışmaları, görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından işletmelerde mesleki eğitim esaslarına göre izlenir.

Öğrencilerin staj veya yaz uygulamasını öğrenim süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Çeşitli nedenlerle stajı eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, okul veya işletmelerde tamamlattırılır.

Staj çalışmasını yapmayan veya başarı ile tamamlayamayan öğrenciler diploma alamadıkları gibi okul birinciliğinde de değerlendirmeye alınmamaktadır. Bunların mezuniyet tarihi, staj çalışmasını tamamladıkları tarihtir.

 

Stajın  yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır. Ancak, stajı eksik olduğu için okuldan mezun olamayan öğrenciler stajını ders yılı içinde de yapabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.04.2015 - Güncelleme: 22.12.2023 15:35 - Görüntülenme: 2137
  Beğen | 0  kişi beğendi